Stressmanagement

  pict46

Door verschillende factoren kan stress veroorzaakt worden. Stress is een verstoord evenwicht tussen de individuele draagkracht en de draaglast waarmee men te maken krijgt. Hierbij spelen persoonsgebonden kenmerken en omgevingsfactoren vaak een belangrijke rol. Voorbeelden hiervan zijn o.a. arbeidsgerelateerde problemen zoals te hoge werkdruk en werkstress maar ook problemen in de privé- en relationele sfeer.
Stress heeft een negatieve invloed op de gezondheid en veroorzaakt in veel gevallen psychologische reacties, fysiologische reacties en gedragsmatige reacties.

Zo kan stress leiden tot bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diverse psychosomatische klachten, infectie- ziekten, rugklachten, maag- en darmziekten en op den duur ook tot psychische aandoeningen zoals overspannenheid en burn-out.
Met behulp van stressmanagement leert u te begrijpen wat stress is, wat het met uw lichaam doet, wat voor invloed het heeft op uw privé- en werksituatie, hoe het veroorzaakt wordt en op welke wijze u hiermee het beste kan omgaan.